Workshop Zorgstandaard autisme

Presentatie Woensdag 6 juni 2018 Domstad Utrecht
 

Zorgstandaard autisme
In november 2017 is de nieuwe Zorgstandaard Autisme verschenen. Nieuw is dat de standaard vanuit het perspectief van mensen met autisme en hun naasten is geschreven. Er staat niet alleen beschreven welke behandelmogelijkheden er zijn, en hoe de zorg georganiseerd is maar ook aan welke kwaliteitseisen deze zorg moet voldoen. Het is daarmee een standaard voor zorgverleners, mensen met autisme, zorgverzekeraars en gemeenten.

Voor zorgverleners komen als aandachtspunten naar voren: het kennen van de kwaliteitseisen vanuit patiëntenperspectief, het hebben van aandacht voor diversiteit van autisme en comorbiditeit, het toepassen van de levensloopbenadering en de organisatie van de zorg rondom autisme. In de standaard zijn zorg op maat en gezamenlijke besluitvorming het uitgangspunt.

Wat betekent dit alles voor diagnostiek, behandeling, begeleiding, consultatie, preventie en nazorg?

Wegens succes herhaald
Woensdag 6 juni 2018 geeft Caroline Schuurman een workshop naar aanleiding van het verschijnen van de Zorgstandaard Autisme. Wat houdt de zorgstandaard precies in? Wat wordt van patiënten, naasten, zorgprofessionals, zorgverzekeraars en gemeenten verwacht? Wat kunnen we er als hulpverleners mee? Maar vooral ook, hoe nu verder?

Programma
13.00 Registratie en koffie  
13.30 Diversiteit van autisme en comorbiditeit: diagnostiek en behandeling
15.00 Pauze
15.15 Kwaliteitseisen vanuit patiëntenperspectief en integraal zorgplan
16.45 Einde
 
Leerdoelen
Na het volgen van deze workshop:
• bent u vertrouwd met de uitgangspunten van de zorgstandaard,
• kunt u de kernpunten van de zorgstandaard vertalen naar uw eigen praktijk,
• bent u bekend met de kwaliteitseisen vanuit patiëntenperspectief,
• weet u hoe comorbiditeit bij autisme te signaleren en te diagnostiseren,
• beschikt u over bouwstenen hoe te komen tot een integraal zorgplan op basis van gezamenlijke besluitvorming met uw client.
 

Caroline Schuurman
Caroline Schuurman is gezondheidszorgpsycholoog BIG, cognitief gedragstherapeut VGCt en senior schematherapeut. Zij werkt vanuit haar eigen praktijk in Winterswijk en heeft ruim 20 jaar ervaring met de behandeling van jongeren en volwassenen met ASS, o.a. bij Centrum Autisme te Leiden en Dr. Leo Kannerhuis in Amsterdam.  
 

Doelgroep
Psychologen, orthopedagogen, (psycho)therapeuten, psychiaters, eerstelijnspsychologen, spv’ers, coaches en andere hulpverleners die in hun werk in aanraking komen met jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis.
 
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd voor kinder- en jeugdpsychologen (NIP) en orthopedagogen (NVO).

NIP K&J en NVO OG hebben het congres als volgt geaccrediteerd:
– herregistratie: 3 punten
– opleiding – diagnostiek: 0,5 punten
– opleiding – behandeling: 0,5 punten
– opleiding – overig taken: 0,5 punten

Bij voldoende belangstelling kan er eventueel ook accreditatie aangevraagd worden bij andere registers. Heeft u hier belangstelling voor? Stuur dan een email naar info@11congressen.nl.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor accreditatie hebben we uw registratienummer nodig. Bij inschrijving kunt u uw registratienummer doorgeven. Het is belangrijk dat u (correcte) registratienummer doorgeeft, anders kunnen we uw aanwezigheid helaas niet doorgeven of opvoeren. Mocht u het onverhoopt vergeten bij inschrijving, mail dan naderhand uw naam, adres, registratienummer en de betreffende bijeenkomst naar info@11congressen.nl.

Voor het verkrijgen van accreditatiepunten is aanwezigheid verplicht.
 

Deelname
Deelname aan de workshop kost € 129,-. Dit is inclusief koffie, thee, bewijs van deelname en pdf van de presentatie (deze laatste wordt achteraf gemaild).

11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.

Annulering
Annuleren is mogelijk tot 9 mei 2018. Dit dient schriftelijk (per email) te gebeuren. Wij brengen dan alleen € 45,- administratiekosten in rekening. Als u de deelnamegelden al heeft voldaan, vindt restitutie plaats onder aftrek van deze administratiekosten. Vanaf 9 mei 2017 kunt u helaas niet meer annuleren en bent u het gehele inschrijfbedrag verschuldigd.

Bij verhindering kan een deelnemer zich zonder kosten laten vervangen, mits dit van tevoren schriftelijk aan de organisatie wordt gemeld.

Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.
 

routekaart domstad
Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht

Het gebouw is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, auto en te voet vanaf Utrecht Centraal station.

Openbaar vervoer
Lopend (ca. 10 minuten) uitgang Jaarbeursplein; dan Jaarbeurs aan de rechterzijde passeren, het parkeerterrein schuin oversteken volgens het kaartje. Bij de stoplichten de grote weg met sneltram oversteken, u ziet het gebouw voor u in de zijstraat.

Met de sneltram bij halte Graadt van Roggenweg uitstappen, u ziet het gebouw direct in de zijstraat ten westen van de halte.

Met de auto
Vanuit alle richtingen borden Centrum/ Jaarbeurs aanhouden.
Zodra u op het Westplein (groot verkeersplein bij de Jaarbeurs/ NH hotel) aangekomen bent, volgt u de weg langs de sneltram richting zuid-west (stad uit). Dit is de Graadt van Roggenweg.
U neemt na het Westplein direct de parallelweg, daarna de eerste weg rechts (Koningsbergerstraat).

Parkeren
De parkeerterreinen van de Jaarbeurs bieden parkeergelegenheid op loopafstand van de locatie (P1 ligt direct aan de overzijde van de Graadt van Roggenweg). Op de parkeerplaats van Domstad zelf, aan de achterzijde van het pand, kunt u weliswaar gratis, maar zeer beperkt uw auto kwijt. Daarbij geldt vol=vol. Voor mindervalide gasten reserveren wij op uw verzoek graag een plek.

Let op: in de wijk rondom het Cursus- en vergadercentrum is het betaald parkeren middels betaalautomaten (pinnen).

U kunt ook parkeren bij P+R Westraven. Gelegen direct aan de A12, voldoende overdekte parkeergelegenheid en met de sneltram bent u in 10 minuten bij Cursus en vergadercentrum Domstad. Meer informatie vindt u op www.slimutrechtin.nl
 

Hogrefe Uitgevers
Hogrefe Uitgevers geeft tests en boeken uit voor professionals in de psychologie, psychiatrie en psychotherapie. Hieronder treft u een selectie aan van een aantal uitgaven over autisme bij volwassenen.

Klik op de omslagen voor meer informatie.
 
Diagnostiek van autismespectrumstoornissen bij volwassenbehandeling autisme omslag defCognitieve gedragstherapie bij autisme
Spek_Autismespectrumstoornissen bij volwassenenMindfulness bij volwassenen met autismeAspergirls