Zelfregulatie bij kinderen en adolescenten 2018


PRESENTATIES Dinsdag 10 april 2018 Veenendaal
 

Zelfregulatie bij kinderen en adolescenten
Snel afgeleid zijn, woedeaanvallen, moeite om te plannen, huiswerk weer vergeten… Sommige kinderen hebben meer moeite dan andere kinderen om hun gedrag, gedachten of gevoelens te reguleren.

Zelfregulatie is het vermogen om controle uit te oefenen over gedrag, cognities en emoties. Het stelt kinderen in staat om goede keuzes te maken uit de eigen gedragsmogelijkheden en dit gedrag zelf of samen met anderen te realiseren, evalueren en verbeteren. Zoals controle bij stressvolle situaties, het omgaan met heftige emoties of het tonen van doelgericht gedrag.

Een goede zelfregulatie is van cruciaal belang voor een optimale sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling en een belangrijke voorspeller voor goede leerresultaten en sociaal succes. Hoewel de mate van zelfregulatie per kind verschilt, lijken zelfregulatieproblemen zeker bij kinderen met ADHD, ASS, ODD, CD, emotieregulatie- of leerproblemen een belangrijke rol te spelen.

Tijdens het congres gaan deskundige sprekers in op de rol die zelfregulatie speelt bij verschillende stoornissen en problemen. Wat weten we? Wat betekent dat? Kunnen we zelfregulatie versterken? Hoe verhoudt zelfregulatie zich tot executieve functies? En wat kunnen we – thuis en in de klas – voor deze kinderen en adolescenten doen?
 
Programma
09.00 uur u Registratie en koffie

10.00 uur u Opening dagvoorzitter
10.00 uur u Zelfregulatie(problemen) bij kinderen en jongeren
10.00 uur u Carolien Rieffe

10.15 uur u Zelfregulatie en gedragsproblemen
10.15 uur u Zelfregulatie bij jonge kinderen met een hoog risico op gedragsproblemen
10.15 uur u Jill Suurland

11.15 uur u Koffiepauze

11.45 uur u Zelfregulatie bij ontwikkelingsstoornissen
11.45 uur u Versterken van zelfregulatie bij kinderen met zwakke executieve functies
11.45 uur u Esther ten Brink

12.45 uur u Lunch

13.45 uur u Zelfregulatie en emotionele problemen
13.45 uur u De ontwikkeling van sociale competentie en emotieregulatie
13.45 uur u Carolien Rieffe

14.45 uur u Koffiepauze

15.15 uur u Zelfregulatie en leerproblemen
15.15 uur u Gedrag en emoties in de klas
15.15 uur u Marthe van der Donk

16.15 uur u Borrel
 

Deelnemers kunnen de presentaties hier downloaden.
 
drs. Esther ten Brink
Esther ten Brink is als psychotherapeut/GZ psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkzaam bij Lucertis (kinder- en jeugdpsychiatrie). Tevens is zij zorgpadexpert ADHD binnen Lucertis en supervisor voor de VGCT.
 
dr. Marthe van der Donk
Marthe van der Donk is ontwikkelingspsycholoog en gepromoveerd op een onderzoek naar het trainingsprogramma Beter bij de les bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie – De Bascule.
 
prof.dr. Carolien Rieffe
Carolien Rieffe is bijzonder hoogleraar Sociale en Emotionele Ontwikkeling bij Kinderen met Auditieve en/of Communicatieve Beperkingen op de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden.
 
dr. Jill Suurland
Jill Suurland is orthopedagoog en gepromoveerd op een onderzoek naar de vroege preventie van antisociaal gedrag aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Leiden. Vanaf april is zij verbonden aan de polikliniek Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam.
 
 
Doelgroep
Kinder- en jeugdpsychologen, (ortho)pedagogen, klinisch psychologen, therapeuten, psychiaters, leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, logopedisten, onderwijsbegeleidingsdiensten en iedereen die te maken heeft met zelfregulatieproblemen bij kinderen en jongeren.
 
Accreditaties
Accreditatie wordt aangevraagd voor: kinder- en jeugdpsychologen (NIP), orthopedagogen (NVO), klinisch (neuro)psychologen (FGZPt) en jeugdprofessionals (SKJ).
 
• De SKJ heeft het congres met 5 punten geaccrediteerd (SKJ201219).
• De FGZPt heeft het congres met 2 punten geaccrediteerd voor klinisch (neuro)psychologen.
• NIP K&J en NVO OG hebben het congres als volgt geaccrediteerd:
– herregistratie: 4,5 punten
– opleiding – diagnostiek: 0,5 punten
– opleiding – behandeling: 1,0 punten
– opleiding – overig taken: 0,5 punten
 
Bij voldoende belangstelling kan er eventueel ook accreditatie aangevraagd worden bij andere registers. Heeft u hier belangstelling voor? Stuur dan een email naar info@11congressen.nl.
 
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor accreditatie bij een van bovenstaande registers hebben we uw registratienummer(s) nodig. Bij inschrijving kunt u uw registratienummer(s) doorgeven. Het is belangrijk dat u (correcte) registratienummer(s) doorgeeft, anders kunnen we uw aanwezigheid helaas niet doorgeven of opvoeren. Mocht u het onverhoopt vergeten bij inschrijving, mail dan naderhand uw naam, adres, registratienummer en het betreffende congres naar info@11congressen.nl.
 
Voor het verkrijgen van accreditatiepunten is aanwezigheid op het congres verplicht.
 
Deelname
Deelname aan het congres kost € 259,-.

Dit is inclusief koffie, thee, lunch, borrel, congresmaterialen, bewijs van deelname en pdf’s van de presentaties (deze laatste worden achteraf gemaild).
 
11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.
 
Annulering
Annuleren is mogelijk tot 13 maart 2018. Dit dient schriftelijk (per email) te gebeuren. Wij brengen dan alleen € 45,- administratiekosten in rekening. Als u de deelnamegelden al heeft voldaan, vindt restitutie plaats onder aftrek van deze administratiekosten. Vanaf 13 maart 2018 kunt u helaas niet meer annuleren en bent u het gehele inschrijfbedrag verschuldigd.

Bij verhindering kan een deelnemer zich zonder kosten laten vervangen, mits dit van tevoren schriftelijk bij de organisatie wordt aangevraagd.

Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.
 


 
Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
www.hotelveenendaal.com

Openbaar Vervoer
Hotel Veenendaal ligt op slechts enkele minuten loopafstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station. Bekijk hier de wandelroute van het station naar het hotel.

Met de auto
Hotel Veenendaal ligt direct aan de A12 en is ideaal bereikbaar met de auto. Bovendien parkeert u gemakkelijk en gratis in de ruime parkeergarage.

Op de A12 neemt u afslag 23, Veenendaal-WEST.

Vanuit Utrecht slaat u onderaan de snelweg linksaf.
Bij de eerste verkeerslichten voorbij McDonald’s gaat u rechtsaf, de Voorpoort.

Vanuit Arnhem gaat u onderaan de snelweg rechtdoor.
Bij de tweede rotonde neemt u de tweede afslag.

Of plan uw route met Google Maps.