Zelfregulatie bij jongeren met autisme

INSCHRIJVEN Dinsdag 11 februari 2020 Domstad Utrecht
 

Veel jongeren met autisme hebben moeite met zelfregulatie. Ze worden vaak boos of raken gefrustreerd, waardoor ze – meestal onbedoeld – agressief kunnen reageren of ruzie krijgen. Of ze trekken zich juist terug en vermijden contact met de mensen om hen heen.

De oorzaak van hun boosheid en frustratie is – net als bij jongeren zonder diagnose – een unieke combinatie van persoonlijkheid, temperament en ervaringen uit het verleden. Maar vaak spelen ook autisme-specifieke oorzaken een rol. Zoals overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, communicatieproblemen, moeite met schakelen en flexibel zijn, en het niet los kunnen laten van gedachtes over onrechtvaardigheid.

Zelfregulatie bij jongeren met autisme is een programma dat jongeren leert om beter om te gaan met boosheid, onrecht en frustratie. In deze workshop laat Jeroen Bartels zien hoe je jongeren met autisme kunt helpen om aan de slag te gaan met het programma.

Na een inleiding over het verband tussen autisme en zelfregulatieproblemen gaat Jeroen Bartels in op de verschillende stappen van het programma. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.: indicatiestelling, herkennen en reguleren van lichamelijke signalen van boosheid, cognitieve interventies, oplossingsvaardigheden en het systemisch opstellen van een signaleringsplan bij jongeren met autisme. Tijdens de workshop is er volop ruimte voor inbreng van casuïstiek van deelnemers en het bespreken van valkuilen en dilemma’s.

Programma
13.00 uur w Inloop en koffie  

13.30 u Inleiding, theorie en ervaringen uit de klinische praktijk
15.00 uur w Pauze
15.15 u Praktisch oefenen en bespreken van casuïstiek
16.45 uur w Einde
 
Leerdoelen
Na het volgen van deze workshop:
• heeft u inzicht in het ontstaan van zelfregulatieproblemen bij jongeren met autisme.
• herkent u de mogelijkheden en valkuilen bij de behandeling van zelfregulatieproblemen bij deze doelgroep.
• kent u de specifieke aandachtspunten bij het toepassen van behandeltechnieken bij jongeren met ASS.
• en bent u op de hoogte van en heeft u geoefend met een aantal cognitief gedragstherapeutische behandeltechnieken om communicatieve vaardigheden om goed af te stemmen op jongeren en ze een stap verder te helpen op het gebied van zelfregulatievaardigheden.
 
Jeroen Bartels
Jeroen Bartels is gz-psycholoog en werkt met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en zelfcontroleproblemen. Hij was verbonden aan De Bascule Kinder- en jeugdpsychiatrie en Voorzet Behandeling voor volwassenen. Momenteel werkt hij als behandelaar binnen de hulpverlening wisselend in Spanje en Nederland en als docent bij verschillende nascholingsorganisaties. 
 
Doelgroep
Psychologen, orthopedagogen, (psycho)therapeuten, eerstelijnspsychologen, spv’ers, coaches en andere hulpverleners die in hun werk in aanraking komen met jongeren met een autismespectrumstoornis en zelfregulatieproblemen.
 
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor jeugdprofessionals (SKJ).

Bij voldoende belangstelling kan er eventueel ook accreditatie aangevraagd worden bij andere registers. Heeft u hier belangstelling voor? Stuur dan een email naar info@11congressen.nl.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor accreditatie bij bovenstaand register hebben we uw registratienummer nodig. Bij inschrijving kunt u uw registratienummer doorgeven. Het is belangrijk dat u een (correct) registratienummer doorgeeft, anders kunnen we uw aanwezigheid helaas niet doorgeven of opvoeren. Mocht u het onverhoopt vergeten bij inschrijving, mail dan naderhand uw naam, adres, registratienummer en de betreffende bijeenkomst naar info@11congressen.nl.

Voor het verkrijgen van accreditatiepunten is aanwezigheid verplicht.
 

Deelname
Deelname aan de masterclass kost € 145,-.

Dit is inclusief koffie, thee én het nieuwe boek van Jeroen Bartels Zelfregulatie bij jongeren met autisme (ter waarde van € 25,-). U ontvangt het boek tijdens de workshop.

11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.

Annulering
Bij ontvangst van uw schriftelijke annulering vóór 14 januari 2020 vindt restitutie plaats onder aftrek van € 25,- administratiekosten. Na deze datum kan geen restitutie meer plaatsvinden en bent u het gehele bedrag verschuldigd. Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.
 

routekaart domstad
Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht

Het gebouw is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, auto en te voet vanaf Utrecht Centraal station.

Openbaar vervoer
Lopend (ca. 10 minuten) uitgang Jaarbeursplein; dan Jaarbeurs aan de rechterzijde passeren, het parkeerterrein schuin oversteken volgens het kaartje. Bij de stoplichten de grote weg met sneltram oversteken, u ziet het gebouw voor u in de zijstraat.

Met de sneltram bij halte Graadt van Roggenweg uitstappen, u ziet het gebouw direct in de zijstraat ten westen van de halte.

Met de auto
Vanuit alle richtingen borden Centrum/ Jaarbeurs aanhouden.
Zodra u op het Westplein (groot verkeersplein bij de Jaarbeurs/ NH hotel) aangekomen bent, volgt u de weg langs de sneltram richting zuid-west (stad uit). Dit is de Graadt van Roggenweg.
U neemt na het Westplein direct de parallelweg, daarna de eerste weg rechts (Koningsbergerstraat).

Parkeren
De parkeerterreinen van de Jaarbeurs bieden parkeergelegenheid op loopafstand van de locatie (P1 ligt direct aan de overzijde van de Graadt van Roggenweg). Op de parkeerplaats van Domstad zelf, aan de achterzijde van het pand, kunt u weliswaar gratis, maar zeer beperkt uw auto kwijt. Daarbij geldt vol=vol. Voor mindervalide gasten reserveren wij op uw verzoek graag een plek.

Let op: in de wijk rondom het Cursus- en vergadercentrum is het betaald parkeren middels betaalautomaten (pinnen).

U kunt ook parkeren bij P+R Westraven. Gelegen direct aan de A12, voldoende overdekte parkeergelegenheid en met de sneltram bent u in 10 minuten bij Cursus en vergadercentrum Domstad. Meer informatie vindt u op goedopweg.nl
 

Hogrefe Uitgevers

Hogrefe Uitgevers geeft tests en boeken uit voor professionals in de psychologie, psychiatrie en psychotherapie. Hieronder treft u een selectie aan van een aantal uitgaven over autisme.

Klik op de omslagen voor meer informatie.

Cognitieve gedragstherapie bij autismeSpek_Autismespectrumstoornissen bij volwassenenMindfulness bij volwassenen met autisme
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Alle deelnemers ontvangen het boek
Zelfregulatie bij jongeren met autisme van Jeroen Bartels!