De jeugd van tegenwoordig 2018


Presentaties Dinsdag 29 mei 2018 Veenendaal
 

De jeugd van tegenwoordig: verbonden of verdwaald?
Een deel van de jongeren voelt zich geregeld somber, eenzaam, nutteloos en moe. Ze hebben moeite om een opleiding af te maken, betekenisvolle relaties aan te gaan of deel te nemen aan het arbeidsproces. Om te voorkomen dat deze jongeren zich blijvend niet verbonden voelen met anderen, vastlopen in hun (identiteits)ontwikkeling, psychische klachten ontwikkelen en het leven als uitzichtloos gaan ervaren, is het belangrijk dat zij op tijd geholpen worden.

Acceptance en Commitment Therapie (ACT), een derde generatie gedragstherapie, kan daarbij helpen. Met de nadruk op waarden, psychologische flexibiliteit en acceptatie, is ACT een erkende behandelvorm voor de behandeling van o.a. depressie en angst bij volwassenen. De laatste tijd wordt ACT ook steeds vaker succesvol ingezet in de behandeling en begeleiding van jongeren.

Tijdens het congres wordt er eerst plenair ingegaan op de ontwikkeling van identiteit. Vervolgens wordt gekeken hoe jongeren kunnen vastlopen en wanneer ACT kan worden ingezet. In de middag wordt in twee workshoprondes dieper ingegaan op hoe ACT kan helpen bij verschillende problemen en situaties.
 
Programma
09.00 uur u Registratie en koffie

10.00 u Opening dagvoorzitter
10.00 u Ando Rokx
10.30 u Identiteit en andere problemen bij jongeren
10.30 u Wim Meeus

11.30 uur u Koffiepauze

12.00 u ACT bij jongeren die zijn vastgelopen
11.45 u Denise Matthijssen

13.00 uur u Lunch

14.00 uWorkshopronde 1
14.00 u A.B.ACT bij jongeren met angstMonique Samsen
14.00 u B.A.ACT bij jongeren met depressieEls de Rooij
14.00 u C.B.ACT in het onderwijsMaaike Steeman

15.00 uur u Koffiepauze

15.30 uWorkshopronde 2
15.30 u D.F.ACT bij sociaal-emotionele en gedragsproblemenJantina de Jong
15.30 u E.F.ACT bij jongeren met verslavingAndo Rokx
15.30 u F.D.ACT in ouderbegeleidingDenise Bodden

16.30 uur u Borrel
 
Bij inschrijving kunnen deelnemers per workshopronde aangeven aan welke workshop ze willen deelnemen. Indeling vindt plaats op volgorde van aanmelding.
 

Deelnemers kunnen de presentaties hier downloaden.
 
prof.dr. Wim Meeus
Wim Meeus is hoogleraar Adolescentie aan de Universiteit Utrecht en Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Tilburg.
 
Denise Matthijssen
Denise Matthijssen is SPV en systeemtherapeut en werkzaam binnen de SGGZ (kinder- en jeugdpsychiatrie). Ze geeft trainingen en doet onderzoek naar de effectiviteit van ACT. Zij is auteur van Actief opvoeden, en co-auteur van Samen ACTief in je gezin en ACT your way.
drs. Monique Samsen
Monique Samsen is psycholoog, beeldend therapeut en werkzaam op een ROC en in haar eigen praktijk. Ze verzorgt verschillende lezingen, gastlessen en trainingen over ACT en is auteur van o.a. Acceptance and commitment therapy bij kinderen en jongeren.
drs. Els de Rooij
Els de Rooij is gz-psycholoog, psychotherapeut en gedragstherapeut en heeft 20 jaar met jongeren gewerkt in de SGGZ. Momenteel werkt zij in de BGGZ met jongeren en volwassenen en heeft zij een eigen praktijk.
drs. Maaike Steeman
Maaike Steeman is gz-psycholoog en werkzaam bij GGZ instelling Invivo Clinics. Zij geeft trainingen aan mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en schreef een kinderboek over ACT, Wonderlijke binnenwereld.
drs. Jantina de Jong
Jantina de Jong is kinder- en jeugdpsychiater en werkzaam bij Invivo Kids, een ACT-minded instelling. Hiervoor heeft zij op verschillende afdelingen van de Bascule gewerkt, waaronder de acute afdeling jeugd.
drs. Ando Rokx
Ando Rokx is klinisch psycholoog en psychotherapeut en als Programmadirecteur Expertisebedrijven werkzaam bij Zorg van de Zaak. Hij geeft geregeld workshops en lezingen over ACT en is (co-)auteur van verschillende boeken en artikelen over ACT, waaronder Het leven is geen feest.
dr. Denise Bodden
Denise Bodden is universitair docent bij Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en Nijmegen. Zij doet onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van behandelingen, doceert op het gebied van effectonderzoek, angststoornissen en depressie, heeft 5 jaar in de klinische praktijk gewerkt en is co-auteur van Samen ACTief in je gezin en ACT your way.
 
Doelgroep
Kinder- en jeugdpsychologen, (ortho)pedagogen, klinisch psychologen, therapeuten, psychiaters, leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, onderwijsbegeleidingsdiensten, opvoedpoli’s, buurtzorg en iedereen die te maken heeft met jongeren die zijn vastgelopen, willen kennismaken met ACT bij jongeren of hun kennis van ACT willen verdiepen.
 
Accreditaties
Accreditatie wordt aangevraagd voor kinder- en jeugdpsychologen (NIP), orthopedagogen (NVO), klinisch (neuro)psychologen (FGZPt), psychiaters (NVVP) en jeugdprofessionals (SKJ).
 
• De FGZPt heeft het congres met 4 punten geaccrediteerd.
• De NVVP heeft het congres met 5 punten geaccrediteerd.
• De SKJ heeft het congres met 4,5 punt geaccrediteerd.
• NIP K&J en NVO OG hebben het congres als volgt geaccrediteerd:
– herregistratie: 4,5 punten
– opleiding – diagnostiek: 0,5 punten
– opleiding – behandeling: 1,5 punten
 
Bij voldoende belangstelling kan er eventueel ook bij andere registers accreditatie aangevraagd worden. Heeft u hier belangstelling voor? Stuur dan een email naar info@11congressen.nl.
 
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor accreditatie bij een van bovenstaande registers hebben we uw registratienummer(s) nodig. Bij inschrijving kunt u uw registratienummer(s) doorgeven. Het is belangrijk dat u (correcte) registratienummer(s) doorgeeft, anders kunnen we uw aanwezigheid helaas niet doorgeven of opvoeren. Mocht u het onverhoopt vergeten bij inschrijving, mail dan naderhand uw naam, adres, registratienummer en het betreffende congres naar info@11congressen.nl.
 
Voor het verkrijgen van accreditatiepunten is aanwezigheid op het congres verplicht.
 
Deelname
Deelname aan het congres kost € 269,-. Dit is inclusief koffie, thee, lunch, borrel, congresmaterialen, bewijs van deelname en pdf’s van de presentaties (deze laatste worden achteraf gemaild).
 
11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.
 
Annulering
Annuleren is mogelijk tot 1 mei 2018. Dit dient schriftelijk (per email) te gebeuren. Tot 1 mei worden alleen € 45,- administratiekosten in rekening gebracht. Als u de deelnamegelden al heeft voldaan, vindt restitutie plaats onder aftrek van deze administratiekosten. Vanaf 1 mei 2018 kunt u helaas niet meer annuleren en bent u het gehele inschrijfbedrag verschuldigd.

Bij verhindering kan een deelnemer zich zonder kosten laten vervangen, mits dit van tevoren schriftelijk bij de organisatie wordt aangevraagd.

Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.
 


 
Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
www.hotelveenendaal.com

Openbaar Vervoer
Hotel Veenendaal ligt op slechts enkele minuten loopafstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station. Bekijk hier de wandelroute van het station naar het hotel.

Met de auto
Hotel Veenendaal ligt direct aan de A12 en is ideaal bereikbaar met de auto. Bovendien parkeert u gemakkelijk en gratis in de ruime parkeergarage.

Op de A12 neemt u afslag 23, Veenendaal-WEST.

Vanuit Utrecht slaat u onderaan de snelweg linksaf.
Bij de eerste verkeerslichten voorbij McDonald’s gaat u rechtsaf, de Voorpoort.

Vanuit Arnhem gaat u onderaan de snelweg rechtdoor.
Bij de tweede rotonde neemt u de tweede afslag.

Of plan uw route met Google Maps.