Gedragsproblemen bij kinderen 2017


Dinsdag 4 april 2017 Jaarbeurs Utrecht
Heeft reeds plaatsgevondenBrochure


Alle kinderen zijn weleens brutaal, boos of agressief. Dat is op zich niet erg en hoort bij kinderen. Als het echter vaak gebeurt, kan er sprake zijn van gedragsproblemen. Hoe kun je weten of er sprake is van gedragsproblemen? Hoe herken je gedragsproblemen? En vooral, wat kan er aan gedaan worden?

Veel ouders van kinderen met brutaal, boos en agressief gedrag krijgen helaas geen hulp terwijl effectieve hulp wel voorhanden is. Dit komt door misverstanden over wat gedragsproblemen zijn, hoe ze ontstaan, en hoe ze kunnen worden beïnvloed. Psycho-educatie helpt de toegang tot hulp te vergroten, evenals de actieve deelname van de ouders aan de hulp.

Om die reden is zojuist het psycho-educatieboek Gedragsproblemen bij kinderen van Walter Matthys en Christine Boersma verschenen. Hulpverleners uit zowel de Jeugdzorg, de Jeugdgezondheidszorg als de Jeugd-GGZ en Kinder- en jeugdpsychiatrie kunnen dit psycho-educatieboek gebruiken om ouders te helpen de juiste keuze te maken voor de hulp die bij hen past.

Tijdens het congres wordt er uitgebreid stilgestaan bij wat er op dit moment bekend is over gedragsproblemen bij kinderen, welke rol psycho-educatie kan spelen in de begeleiding van ouders, en hoe dit tot effectieve basiszorg kan leiden.

Daarnaast wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij wat er vanuit de Jeugdzorg, de Jeugd-GGZ en Kinder- en jeugdpsychiatrie voor deze kinderen gedaan kan worden. Daarbij wordt er dieper ingegaan op vier behandelprogramma’s:
• Incredible Years
• Parent-Child Interaction Therapy
• Triple P
• Minder boos en opstandig.

Hoe werken deze programma’s? Hoe zijn ze opgebouwd? Voor wie zijn ze bedoeld? En wat weten we over de effectiviteit van de verschillende programma’s?

Programma
09.00 – 10.00 u Registratie en koffie
  
10.00 – 10.15 u Inleiding door de dagvoorzitter
10.00 – 10.15 u Bram Orobio de Castro
 
10.15 – 10.50 u Psycho-educatie over gedragsproblemen
10.15 – 10.50 u Walter Matthys

10.50 – 11.25 u Naar een effectieve basishulp
10.50 – 11.25 u Esther Alblas
 
11.25 – 11.45 u Koffiepauze

11.45 – 12.35 u Incredible Years
11.45 – 12.35 u Maartje Raaijmakers

12.35 – 13.35 u Lunch
 
13.35 – 14.25 u Parent Child Interaction Therapy (PCIT)
13.35 – 14.25 u Frederique Coelman

14.25 – 15.15 u Triple P
14.25 – 15.15 u Carine Kielstra

15.15 – 15.35 u Koffiepauze

15.35 – 16.25 u Minder boos en opstandig
15.35 – 16.25 u Nicolle van de Wiel

16.25 – 16.40 u Slotbeschouwing
16.25 – 16.40 u Bram Orobio de Castro

vanaf 16.40 uu Borrel
 

 
PDF’s DEELNEMERS KUNNEN HIER KLIKKEN VOOR PDF’S VAN DE PRESENTATIES
 
 
prof.dr. Bram Orobio de Castro
Bram Orobio de Castro is hoogleraar Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van gedragsproblemen en op methoden om antisociaal en afwijkend gedrag tegen te gaan. Hij is gespecialiseerd in het ontstaan en tegengaan van agressie.
 
prof.dr. Walter Matthys
Walter Matthys is emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht met als leeropdracht Agressie bij kinderen. Hij heeft onderzoek gedaan naar psychologische en neurobiologische oorzaken van gedragsproblemen en naar methoden om gedragsproblemen te beïnvloeden. Als kinder- en jeugdpsychiater was hij werkzaam bij het UMC Utrecht.
 
drs. Esther Alblas
Esther Alblas is bewegingswetenschapper en heeft een aantal jaren gewerkt als therapeut in de kinder- en jeugdpsychiatrie van een academisch ziekenhuis. Zij is als programmamanager Basishulp werkzaam bij Lokalis en doet promotie-onderzoek aan de universiteit Utrecht naar de effectiviteit van de generalistische basiszorg.
 
dr. Maartje Raaijmakers
Maartje Raaijmakers is orthopedagoog en gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog bij Pro Persona Jeugd in Nijmegen. Daarnaast is zij onderzoeker bij Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht en gecertificeerd supervisor en mentor van Incredible Years.
 
 
drs. Frederique Coelman
Frederique Coelman is als klinisch psycholoog en psychotherapeut verbonden aan de Bascule Amsterdam, Academisch centrum voor kinder en jeugdpsychiatrie. Daarnaast is zij directeur van de Koppeling, behandelcentrum Jeugdzorg Plus en mastertrainer PCIT.
 
 
drs. Carine Kielstra
Carine Kielstra is pedagoog en directeur van Triple P Nederland. Ze werkt sinds 2006 voor Triple P zowel nationaal als internationaal. Carine is verantwoordelijk voor training en implementatie van Triple P in Nederland. Daarnaast heeft zij haar eigen opvoedpraktijk, Pedagoochem.
 
dr. Nicolle van de Wiel
Nicolle van de Wiel is klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkzaam bij de afdeling kinderpsychologie van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Daarnaast werkt zij vanuit haar eigen bedrijf BurO3. Zij is gepromoveerd op een onderzoek naar de effecten van ‘Minder boos en opstandig’.
 
 
Doelgroep
Kinder- en jeugdpsychologen, (ortho)pedagogen, therapeuten, psychiaters, leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, onderwijsbegeleidingsdiensten, wijk/buurt-team medewerkers en iedereen die te maken heeft met kinderen met gedragsproblemen.

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de SKJ, het NIP, de NVO en het lerarenregister.

• Het congres is voor 2,5 punt geaccrediteerd door de SKJ (SKJ199174)
• Registerleraar.nl heeft het congres met 5 RU gevalideerd (registratie nCcBJvuMQc).
• NIP K&J en NVO OG hebben het congres als volgt geaccrediteerd:
– herregistratie: 5 punten
– opleiding – diagnostiek: 0,5 punten
– opleiding – behandeling: 1,5 punten
– opleiding – overig taken: 0,5 punten
 

Deelname
Deelname aan het congres kost € 269,-. Dit is inclusief koffie, thee, lunch, borrel en boek.
 
Elke deelnemer krijgt het boek Gedragsproblemen bij kinderen van Walter Matthys en Christine Boersma dat zojuist is verschenen bij Hogrefe Uitgevers. U ontvangt het boek op het congres.
 
11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.
 
Annulering
Bij ontvangst van uw schriftelijke annulering vóór 7 maart 2017 vindt restitutie plaats onder aftrek van € 45,- administratiekosten. Na deze datum kan geen restitutie meer plaatsvinden en bent u het gehele bedrag verschuldigd. Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.
 
De Jaarbeurs Utrecht
Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht
030 295 5911

Openbaar Vervoer
Jaarbeurs Utrecht is uitstekend te bereiken per trein. Het Centraal Station van Utrecht ligt op een loopafstand van slechts vijf minuten.

Naast het Centraal Station ligt het busstation. Daar stoppen de regionale bussen met een directe verbinding naar 30 plaatsen in de omgeving. Vanuit Nieuwegein en IJsselstein vertrekt de sneltram die u in 15 respectievelijk 30 minuten naar de Jaarbeurs brengt.

In de omgeving van Utrecht vindt u 8 stations met een Park & Ride voorziening. U kunt uw auto bij één van deze stations parkeren en het laatste stukje van de reis met de trein afleggen. Het gaat om de stations Amersfoort, Amsterdam Bijlmer, Bilthoven, Breukelen, Culemborg, Driebergen-Zeist, Geldermalsen en Gouda.

Via Transferium Westraven
Transferium Westraven is gelegen ten zuiden van Utrecht, naast de snelweg A12. U kunt de auto daar tegen een kleine vergoeding de gehele dag parkeren en uw reis met de sneltram vervolgen. In circa 15 minuten bent u dan in het centrum van Utrecht.

Met de auto
Als u toch liever met de auto komt, volgt u dan vanaf de Ring Utrecht de blauwe ANWB borden met de aanduiding ‘Jaarbeurs’. Jaarbeurs beschikt overuitgebreide parkeermogelijkheden, in het centrum van Utrecht, op het eigen terrein.

Kijk voor meer info over route, bereikbaarheid en parkeren ook op Jaarbeurs.nl.

Voor actuele informatie over de bereikbaarheid van het Utrechtse centrum en wegwerkzaamheden in dit gebied, kijkt u op Goedopweg.nl.
 

 


Deelname is inclusief het boek
Gedragsproblemen bij kinderen
van Walter Matthys en Christine Boersma dat onlangs is verschenen
bij Hogrefe Uitgevers!