Workshop Emotieregulatie bij autisme


PRESENTATIE Dinsdag 15 januari 2019 Domstad Utrecht
 

Aan de slag met autisme: emotieregulatie
Emotieregulatie is voor veel mensen met autisme ingewikkeld. Ze ervaren vaak óf te veel óf te weinig emoties. Daardoor kunnen ze snel overspoeld raken. Het kan ook leiden tot een chronisch hoog stressniveau en het vermijden van situaties. Maar emoties zijn essentieel om te overleven en motiveren ons tot verandering. Emoties sporen ons aan tot sociaal gedrag, ze helpen ons te weten wat we wel of niet willen.

Om je emoties te kunnen beïnvloeden, moet je ze kunnen herkennen. De ontwikkeling van voelen, herkennen, reguleren en uiten van emoties verloopt bij mensen met autisme anders. De specifieke informatieverwerkingsstijl van mensen met autisme speelt hierbij een rol.

Op dinsdag 15 janauri 2019 geeft Caroline Schuurman een workshop over emotieregulatie bij autisme. Welke emotieregulatieproblemen hebben mensen met ASS? Waardoor komt dat? Wat hebben cognitieve gedragstherapieën (CGT) te bieden? Hoe kun je mensen met autisme helpen hun emoties beter te reguleren?

Programma
13.00 uur w Registratie en koffie  
13.30 uur w Emoties en emotieregulatie bij ASS
15.00 uur w Pauze
15.15 uur w Emotieregulatietechnieken
16.45 uur w Einde
 
Leerdoelen
Na het volgen van deze workshop:
• weet u wat er bij mensen met autisme anders kan gaan in de ontwikkeling van het voelen, herkennen, reguleren en uiten van emoties,
• begrijpt u hoe emotieregulatieproblemen bij mensen met autisme kunnen ontstaan,
• kunt u aanpassingen in de omgeving bedenken, waardoor jeugdigen en volwassenen met autisme hun emoties beter kunnen reguleren,
• weet u hoe en wanneer welke CGT-technieken kunnen worden toegepast om emotieregulatie te bevorderen bij jeugdigen en volwassenen met autisme,
• doet u ervaring op met emotieregulatietechnieken.
 

Caroline Schuurman
Caroline Schuurman is gezondheidszorgpsycholoog BIG, cognitief gedragstherapeut VGCt en senior schematherapeut. Zij werkt vanuit haar eigen praktijk in Winterswijk en heeft ruim 20 jaar ervaring met de behandeling van jongeren en volwassenen met ASS, o.a. bij Centrum Autisme te Leiden en Dr. Leo Kannerhuis in Amsterdam. Ze is auteur van het boek Cognitieve gedragstherapie bij autisme en redacteur van Behandeling van volwassenen met een autismespectrumstoornis.
 

Doelgroep
Psychologen, orthopedagogen, (psycho)therapeuten, psychiaters, eerstelijnspsychologen, spv’ers, coaches en andere hulpverleners die in hun werk in aanraking komen met jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis.
 
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd voor cognitief gedragstherapeuten (VGCt), kinder- en jeugdpsychologen (NIP), orthopedagogen (NVO) en jeugdprofessionals (SKJ).

• De VGCt heeft de workshop met 3 punten geaccrediteerd als nascholing voor cognitief gedragstherapeuten.
• De SKJ heeft de workshop met 3 punten geaccrediteerd voor jeugdprofessionals (SKJ202394).
• NIP K&J en NVO OG hebben het congres als volgt geaccrediteerd:
– herregistratie: 3 punten
– opleiding – diagnostiek: 0,5 punten
– opleiding – behandeling: 1,0 punten

Bij voldoende belangstelling kan er eventueel ook bij andere registers accreditatie aangevraagd worden. Heeft u hier belangstelling voor? Stuur dan een email naar info@11congressen.nl.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor accreditatie hebben we uw registratienummer nodig. Bij inschrijving kunt u uw registratienummer doorgeven. Het is belangrijk dat u (correcte) registratienummer doorgeeft, anders kunnen we uw aanwezigheid helaas niet doorgeven of opvoeren. Mocht u het onverhoopt vergeten bij inschrijving, mail dan naderhand uw naam, adres, registratienummer en de betreffende bijeenkomst naar info@11congressen.nl.

Voor het verkrijgen van accreditatiepunten is aanwezigheid verplicht.
 

Deelname
Deelname aan de workshop kost € 129,-. Dit is inclusief koffie, thee, bewijs van deelname en pdf van de presentaties (deze laatste wordt achteraf gemaild).

11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.

Annulering
Annuleren is mogelijk tot 18 december 2018. Dit dient schriftelijk (per email) te gebeuren. Wij brengen dan alleen € 45,- administratiekosten in rekening. Als u de deelnamegelden al heeft voldaan, vindt restitutie plaats onder aftrek van deze administratiekosten. Vanaf 19 december 2018 kunt u helaas niet meer annuleren en bent u het gehele inschrijfbedrag verschuldigd.

Bij verhindering kan een deelnemer zich zonder kosten laten vervangen, mits dit van tevoren schriftelijk aan de organisatie wordt gemeld.

Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.
 

routekaart domstad
Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht

Het gebouw is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, auto en te voet vanaf Utrecht Centraal station.

Openbaar vervoer
Lopend (ca. 10 minuten) uitgang Jaarbeursplein; dan Jaarbeurs aan de rechterzijde passeren, het parkeerterrein schuin oversteken volgens het kaartje. Bij de stoplichten de grote weg met sneltram oversteken, u ziet het gebouw voor u in de zijstraat.

Met de sneltram bij halte Graadt van Roggenweg uitstappen, u ziet het gebouw direct in de zijstraat ten westen van de halte.

Met de auto
Vanuit alle richtingen borden Centrum/ Jaarbeurs aanhouden.
Zodra u op het Westplein (groot verkeersplein bij de Jaarbeurs/ NH hotel) aangekomen bent, volgt u de weg langs de sneltram richting zuid-west (stad uit). Dit is de Graadt van Roggenweg.
U neemt na het Westplein direct de parallelweg, daarna de eerste weg rechts (Koningsbergerstraat).

Parkeren
De parkeerterreinen van de Jaarbeurs bieden parkeergelegenheid op loopafstand van de locatie (P1 ligt direct aan de overzijde van de Graadt van Roggenweg). Op de parkeerplaats van Domstad zelf, aan de achterzijde van het pand, kunt u weliswaar gratis, maar zeer beperkt uw auto kwijt. Daarbij geldt vol=vol. Voor mindervalide gasten reserveren wij op uw verzoek graag een plek.

Let op: in de wijk rondom het Cursus- en vergadercentrum is het betaald parkeren middels betaalautomaten (pinnen).

U kunt ook parkeren bij P+R Westraven. Gelegen direct aan de A12, voldoende overdekte parkeergelegenheid en met de sneltram bent u in 10 minuten bij Cursus en vergadercentrum Domstad. Meer informatie vindt u op www.slimutrechtin.nl
 

Hogrefe Uitgevers
Hogrefe Uitgevers geeft tests en boeken uit voor professionals in de psychologie, psychiatrie en psychotherapie. Hieronder treft u een selectie aan van een aantal uitgaven over autisme bij volwassenen.

Klik op de omslagen voor meer informatie.
 
Cognitieve gedragstherapie bij autismebehandeling autisme omslag defDiagnostiek van autismespectrumstoornissen bij volwassen
Spek_Autismespectrumstoornissen bij volwassenenMindfulness bij volwassenen met autismeAspergirls