Kinderen met bijzondere breinen 2017


PRESENTATIES Dinsdag 6 juni 2017 Jaarbeurs Utrecht
 
Elk kind is anders. En ook elk kinderbrein is anders. Sommige breinen zijn wat sneller, andere wat langzamer. Sommige kinderen hebben veel prikkels nodig, anderen juist minder. Sommige kinderen zijn sterk gemotiveerd, andere hebben moeite om bij de les te blijven. Wat weten we over kinderbreinen? En wat niet?

Informatieverwerking, werkgeheugen, plannen, controle, onderpresteren, hoogbegaafdheid, aandacht, motivatie, puberbreinen en leren: in vijf praktische lezingen vertellen deskundige sprekers wat er op dit moment bekend is en wat dit betekent. Maar vooral ook hoe we met de verschillen in kinderen én hun breinen kunnen omgaan. Daarbij wordt er niet alleen gekeken naar wat sommige kinderen niet kunnen, maar juist ook naar wat zij wel kunnen. Het doel is ten slotte om elk kind – met zijn of haar unieke brein – het beste tot zijn recht te laten komen. Thuis en op school.
 
09.00 – 10.00 u Registratie en koffie

10.00 – 10.05 u Opening dagvoorzitter
10.00 – 10.05 u Anouk Scheres

10.05 – 11.00 u Neuromythen over (ab)normale ontwikkeling en leren
10.05 – 11.00 u Hoe neuromythen ontstaan, waartoe ze kunnen leiden, en hoe komen we er vanaf
10.05 – 11.00 u Tieme Janssen

11.00 – 11.30 u Koffiepauze

11.30 – 12.30 u Bijzondere informatieverwerking bij kinderen
11.45 – 12.45 u Wat kun je doen bij problemen met werkgeheugen, plannen en controle
11.45 – 12.45 u Ariane Tjeenk-Kalff

12.30 – 13.30 u Lunch

13.30 – 14.25 u Onderpresteren en begaafdheid
13.30 – 14.25 u Herkennen en begeleiden van begaafde onderpresteerders
13.30 – 14.25 u Eleonoor van Gerven

14.25 – 15.20 u Aandacht en motivatie bij kinderen
14.25 – 15.20 u Het belang van individuele verschillen voor onderzoek en interventies
14.25 – 15.20 u Anouk Scheres

15.20 – 15.50 u Koffiepauze

15.50 – 16.45 u Puberbreinen en gedragsproblemen
15.45 – 16.30 u Omgaan met gedragsproblemen bij jongeren met ASS en/of AD(H)D
15.45 – 16.30 u Anneke Eenhoorn

vanaf 16.45 uu Borrel

 
PDF’s DEELNEMERS KUNNEN HIER KLIKKEN VOOR PDF’S VAN DE PRESENTATIES
 
 
dr. Tieme Janssen
Tieme Janssen is neuropsycholoog en als postdoc verbonden aan de vakgroep Educational Neuroscience van de VU Amsterdam. Hij heeft onderzoek verricht naar de neurale correlaten en behandelmethoden van ADHD. Daarnaast is hij betrokken bij onderzoek naar growth-mindset interventies binnen het voortgezet onderwijs.
 
dr. Ariane Tjeenk-Kalff
Ariane Tjeenk-Kalff is klinisch neuropsycholoog en cognitief gedragstherapeut bij RVE complexe gedragsstoornissen en forensische jeugdpsychiatrie van de Bascule, Acadamisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie.
 
 
drs. Eleonoor van Gerven
Eleonoor van Gerven is pedagoog en adviseert en begeleidt vanuit haar praktijk Slim! Educatief scholen inzake hoogbegaafdheid. Zij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en continuering van de post-hbo-registeropleiding Specialist Begaafdheid SE/ZOO® en voor de post-hbo-registeropleiding Specialist Begaafd & Speciaal.
 
dr. Anouk Scheres
Anouk Scheres is klinisch neuropsycholoog en als hoofd verbonden aan het DCAN Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek richt zich op de neurale, cognitieve en motivationele basis van gedrag bij kinderen en adolescenten met ADHD.
 
 
drs. Anneke Eenhoorn
Anneke Eenhoorn is psychotherapeut, gz-psycholoog en klinisch psycholoog. Zij is redactielid van het vaktijdschrift Kind en Adolescent Praktijk en docent bij RINO Amsterdam en Utrecht.
 
 
 
Doelgroep
Kinder- en jeugdpsychologen, (ortho)pedagogen, klinisch psychologen, therapeuten, psychiaters, leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, ergotherapeuten, logopedisten, onderwijsbegeleidingsdiensten en iedereen die te maken heeft met kinderen met bijzondere breinen.

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd voor kinder- en jeugdpsychologen (NIP), orthopedagogen (NVO), klinisch (neuro)psychologen (FGZPt), jeugdprofessionals (SKJ), logopedisten (NVLF), ergotherapeuten (EN) en leerkrachten (registerleraar.nl).

• De FGZPt heeft het congres met 3 punten geaccrediteerd voor klinisch (neuro)psychologen.

• Het congres is met 2,5 punt geaccrediteerd door de SKJ (SKJ199539).

• Registerleraar.nl heeft het congres met 5 RU gevalideerd (registratie eEKQ5b8olt).

• NVLF en EN hebben het congres met 4,5 punt geaccrediteerd voor logopedisten en ergotherapeuten.

• NIP K&J en NVO OG hebben het congres als volgt geaccrediteerd:
– herregistratie: 5 punten
– opleiding – diagnostiek: 0,5 punten
– opleiding – behandeling: 1,5 punten
– opleiding – overig taken: 0,5 punten

Deelname
Deelname aan het congres kost € 259,-. Dit is inclusief koffie, thee, lunch en borrel.
11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.

Annulering
Bij ontvangst van uw schriftelijke annulering vóór 9 mei 2017 vindt restitutie plaats onder aftrek van € 45,- administratiekosten. Na deze datum kan geen restitutie meer plaatsvinden. Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.

JAARBEURS UTRECHT
Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht
030 295 5911

Openbaar Vervoer
Jaarbeurs Utrecht is uitstekend te bereiken per trein. Het Beatrixgebouw ligt direct aan het Centraal Station van Utrecht. Het Beatrixgebouw is vanaf het station te bereiken via de stationstraverse of via de entre van het Beatrixtheater vanaf het Jaarbeursplein. Klik voor een plattegrond van de Jaarbeurs hier.

Naast het Centraal Station ligt het busstation. Daar stoppen de regionale bussen met een directe verbinding naar 30 plaatsen in de omgeving. Vanuit Nieuwegein en IJsselstein vertrekt de sneltram die u in 15 respectievelijk 30 minuten naar de Jaarbeurs brengt.

In de omgeving van Utrecht vindt u 8 stations met een Park & Ride voorziening. U kunt uw auto bij één van deze stations parkeren en het laatste stukje van de reis met de trein afleggen. Het gaat om de stations Amersfoort, Amsterdam Bijlmer, Bilthoven, Breukelen, Culemborg, Driebergen-Zeist, Geldermalsen en Gouda.

Via Transferium Westraven
Transferium Westraven is gelegen ten zuiden van Utrecht, naast de snelweg A12. U kunt de auto daar tegen een kleine vergoeding de gehele dag parkeren en uw reis met de sneltram vervolgen. In circa 15 minuten bent u dan in het centrum van Utrecht.

Met de auto
Als u toch liever met de auto komt, volgt u dan vanaf de Ring Utrecht de blauwe ANWB borden met de aanduiding ‘Jaarbeurs’. Jaarbeurs beschikt overuitgebreide parkeermogelijkheden, in het centrum van Utrecht, op het eigen terrein.

Kijk voor meer info over route, bereikbaarheid en parkeren ook op Jaarbeurs.nl.

Voor actuele informatie over de bereikbaarheid van het Utrechtse centrum en wegwerkzaamheden in dit gebied, kijkt u op Goedopweg.nl.