Zelfcontrole bij volwassenen met autisme

omslag MW 1WORKSHOP Dinsdag 16 mei 2017 Domstad Utrecht
 
Veel volwassenen met autisme ervaren problemen bij het omgaan met boosheid en frustratie. Zelfcontroleproblemen leiden geregeld tot conflicten, woedebuien, wraakgedachtes, agressie, relatieproblemen en het vastlopen op werk of privé.
 

Zelfcontroleproblemen hangen vaak samen met ‘typische’ ASS-kenmerken zoals zintuiglijke overprikkeling, het onvoldoende aanvoelen van de eigen lichamelijke signalen van boosheid, het rigide vasthouden aan principes van (on)rechtvaardigheid en het onjuist of vertraagd interpreteren van sociale situaties. De behandeling van volwassenen met ASS (en hun omgeving) richt zich op het beter herkennen van oplopende boosheid en het aanleren van strategieën om hier op een adequate manier mee om te gaan.

Zelfcontrole bij volwassenen met autisme is een programma dat mensen met autisme helpt effectief om te gaan met boosheid, onrecht en frustratie. In deze workshop laat Jeroen Bartels zien hoe je met het programma volwassenen met autisme kunt begeleiden.

Na een inleiding over het verband tussen autisme en zelfcontroleproblemen gaat Bartels in op de verschillende stappen van het programma. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.: indicatiestelling, herkennen en reguleren van lichamelijke signalen van boosheid, cognitieve interventies, oplossingsvaardigheden en het systemisch opstellen van een signaleringsplan bij ASS. Tijdens de workshop is er volop ruimte voor inbreng van casuïstiek van deelnemers en het bespreken van valkuilen en dilemma’s.

Programma
13.00 Registratie en koffie  
13.30 Inleiding, theorie en ervaringen uit de klinische praktijk
15.00 Pauze
15.15 Praktisch oefenen en bespreken van casuïstiek
16.45 Einde
 
Leerdoelen
Na het volgen van deze workshop:
• heeft u inzicht in het ontstaan van zelfcontroleproblemen bij volwassenen met een ASS.
• herkent u de mogelijkheden en valkuilen bij de behandeling van zelfcontroleproblemen bij deze doelgroep.
• kent u de specifieke aandachtspunten bij het toepassen van behandeltechnieken bij volwassenen met ASS.
• en bent u op de hoogte van en heeft u geoefend met een aantal cognitief gedragstherapeutische behandeltechnieken om vaardigheden op het gebied van zelfcontrole bij volwassenen met een ASS te vergroten.

Jeroen Bartels is gz-psycholoog en werkt met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en zelfcontroleproblemen. Hij was verbonden aan De Bascule (academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) en Voorzet Behandeling (GGZ voor volwassenen met autisme). Momenteel werkt hij wisselend in Spanje en Nederland als behandelaar binnen de hulpverlening en als docent bij verschillende nascholingsorganisaties. 
 
 
 

Doelgroep
Psychologen, orthopedagogen, (psycho)therapeuten, eerstelijnspsychologen, spv’ers, coaches en andere hulpverleners die in hun werk in aanraking komen met volwassenen met een autismespectrumstoornis en zelfcontroleproblemen.
 

Deelname aan de masterclass kost € 129,-
Deelname is inclusief koffie, thee én boek.

Deelname is inclusief het boek Zelfcontrole bij volwassenen met autisme!
U ontvangt het boek tijdens de workshop.

11 congressen is CRKBO geregistreerd, dus de deelnamegelden zijn vrij van BTW.

Annulering
Bij ontvangst van uw schriftelijke annulering vóór 18 april 2017 vindt restitutie plaats onder aftrek van € 45,- administratiekosten. Na deze datum kan geen restitutie meer plaatsvinden en bent u het gehele bedrag verschuldigd. Zie voor meer informatie de deelnamevoorwaarden.
 

Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht

Het gebouw is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, auto en te voet vanaf Utrecht Centraal station.

Routebeschrijving openbaar vervoer vanaf Centraal Station Utrecht

Lopend (ca. 10 minuten) uitgang Jaarbeursplein; dan Jaarbeurs aan de rechterzijde passeren, het parkeerterrein schuin oversteken volgens het kaartje. Bij de stoplichten de grote weg met sneltram oversteken, u ziet het gebouw voor u in de zijstraat.

Met de sneltram bij halte Graadt van Roggenweg uitstappen, u ziet het gebouw direct in de zijstraat ten westen van de halte.

Routebeschrijving auto

Wij adviseren om gebruik te maken van de P+R Westraven, gelegen aan de A12, afrit 17, volg de borden naar P+R Westraven. Vlak voor de parkeergarage stapt u op de sneltram richting Utrecht en stapt u bij de halte Graadt van Roggenweg bij ons voor de deur uit.

Vanuit alle richtingen borden Centrum/ Jaarbeurs aanhouden.
Zodra u op het Westplein (groot verkeersplein bij de Jaarbeurs/ NH hotel) aangekomen bent, volgt u de weg langs de sneltram richting zuid-west (stad uit). Dit is de Graadt van Roggenweg.
U neemt na het Westplein direct de parallelweg, daarna de eerste weg rechts (Koningsbergerstraat).

Volop parkeergelegenheid

De parkeerterreinen van de Jaarbeurs bieden volop parkeergelegenheid op loopafstand van de locatie (P1 ligt direct aan de overzijde van de Graadt van Roggenweg). Op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van ons pand, kunt u weliswaar gratis, maar zeer beperkt uw auto kwijt. Daarbij geldt vol=vol. Voor mindervalide gasten reserveren wij op uw verzoek graag een plek.

Let op: in de wijk rondom het Cursus- en vergadercentrum is het betaald parkeren middels betaalautomaten (pinnen).

U kunt ook parkeren bij P+R Westraven. Gelegen direct aan de A12, voldoende overdekte parkeergelegenheid en met de sneltram bent u in 10 minuten bij Cursus en vergadercentrum Domstad. Meer informatie vindt u op www.slimutrechtin.nl

routekaart domstad
 

Hogrefe Uitgevers

Hogrefe Uitgevers geeft tests en boeken uit voor professionals in de psychologie, psychiatrie en psychotherapie. Hieronder treft u een selectie aan van een aantal uitgaven over autisme bij volwassenen.

Klik op de omslagen voor meer informatie.

Spek_Autismespectrumstoornissen bij volwassenenMindfulness bij volwassenen met autismeDiagnostiek van autismespectrumstoornissen bij volwassenCognitieve gedragstherapie bij autisme
behandeling autisme omslag defAspergirls
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

omslag-zelfcontrole-bartels
 

Alle deelnemers ontvangen het boek
Zelfcontrole bij volwassenen met autisme van Jeroen Bartels!


Deze masterclass wordt georganiseerd door 11 congressen in samenwerking met Hogrefe Uitgevers.